Hoe begin ik met een nieuw ontwerp?

Ik ben Maud en het jaar 2020 is voor mij een zoektocht naar de juiste richting in design.
Ik ben aan het oriënteren welke tak van ontwerp het beste bij mij past en welke werkwijze en technieken ik interessant vind. 

Het idee om iets te gaan ontwerpen wordt makkelijker door bijvoorbeeld een moodboard te maken/gebruiken.

Hoe zet je dit om tot iets tastbaars, zodat je anderen kunt laten zien wat je bedoelt? Ik heb zelf soms niet eens exact in mijn hoofd wat ik eigenlijk wil gaan ontwerpen, dus dan is het ook voor mezelf fijn om iets te visualiseren. Hoe kan je zoiets aanpakken?

Begin gewoon. Het moeilijkste van leren tekenen is het potlood vastpakken. 

Custom_Maud-ontwerp-schetsen-papier
Schetsen, krabbelen, prutsen.

Ik vind het lastig om vanuit het niets iets te bedenken. Sommige mensen hebben al hele plannen uitgedacht in hun hoofd, maar bij mij wordt het pas helder als ik het zelf ook fysiek zie. Schetsen kan daar goed bij helpen! En dat hoeft niet mooi te zijn! Dat mag ook gekrabbel zijn. Als het uiteindelijk maar helder wordt. Later kan je het dan mooi uitwerken voor anderen. Beginnen met schetsen vind ik fijn omdat:

  • Het is niet definitief – Ik begin gewoon steeds met iets nieuws. Ik onderzoek!
  • Het werkt ontspannend – lekker krabbelen in het hier en nu
  • Alles mag en kan nog – lekker gek doen en vreemde combinaties maken

Wat ik zelf wel een leuke methode vind is vanuit een krabbel een nieuwe krabbel maken en zo een heel blad vullen. Ik bekijk de schetsen de volgende dag/week nog een keer en zie dan waar mijn oog het meest op valt. Misschien kan ik hier wel iets mee!

Schetsen werkt in de beginfase van een ontwerp heel goed, omdat je niet alles gelijk tot in detail hoeft te weten. Het is nog lekker vrij en alles mag!

Dit is de ‘snelle ideëen-fase’ en nog niet de uitvoering. In dit blog vertel ik meer over het uitwerken van een idee.