Wat kan je met een lasersnijmachine?

Ik ben Maud en het jaar 2020 is voor mij een zoektocht naar de juiste richting in design.
Ik ben aan het oriënteren welke tak van ontwerp het beste bij mij past en welke werkwijze en technieken ik interessant vind.
Ik heb mij onder andere verdiept in de lasersnijtechniek.

Zo’n lasersnijmachine, hoe werkt dat eigenlijk? Waarom kies ik voor deze tool en welke materialen kun je er mee bewerken?
Een lasersnijmachine is een handige tool, maar je bent wel beperkt in mogelijkheden.
Ik vind deze beperking juist fijn, omdat er anders oneindig veel mogelijk is. Ik zie het juist als een uitdaging!

Tien redenen vinden waarom iets niet werkt is makkelijker dan één reden vinden waarom het wél werkt.

De lasersnijmachine

Het principe van de lasersnijmachine is dat, het woord zegt het al, een laserstraal snijdt door het plaatmateriaal. Spiegeltjes zorgen ervoor dat een lichtstraal tot 1 punt centreert. Bij een lamp spreidt het licht alle kant op, maar bij een laser wordt het gebundeld tot één krachtige dunne straal. Eigenlijk brandt het door het materiaal heen.

Er zijn verschillende lasermachines die elk voor andere materialen geschikt zijn.

De laser waar ik mee gewerkt heb is beperkt is te gebruiken voor materialen omdat:

  • Of het materiaal is te hard of te dik
  • Of het verbrand té snel
  • Of het weerkaatst de straal (metaal laseren kan niet met deze machine)

Maar er kan ook heel veel wél mee. Door veel te testen kom je erachter welk materiaal goed werkt.

Custom_Maud-lasersnijmachine
Custom_Maud-lasersnijden-materiaaltest
Custom_Maud-lasercutting-paper
Wat wil ik met deze lasersnijmachine? En wat heb jij eraan?

Een groot voordeel van een lasersnijmachine is dat het alle 2-dimensionale vormen kan maken. Als je iets uit wil zagen, knippen of snijden wordt het vaak toch slordig, omdat je geen mooie rondingen of organische vormen kan maken. Frustrerend!

Deze laser kan dit wel! En snel! Dus ook als er veel uitgesneden moeten worden kan je dit beter aan het laserstraaltje overlaten.

Mijn idee is om ontwerpen te maken die gepersonaliseerd kunnen worden. Bij massaproductie ziet een product er 100.000 keer hetzelfde uit, maar met behulp van deze machine kan ik heel eenvoudig een nieuw bestand inladen, zodat er iets gemaakt kan worden speciaal voor jou! Leuk toch?!

In mijn blog over ‘Ontwerpen met de lasersnijtechniek’ zie je de uitwerking van mijn ontwerp.