Hoe maak ik een inspiratie moodboard?

Ik ben Maud en het jaar 2020 is voor mij een zoektocht naar de juiste richting in design.
Ik ben aan het oriënteren welke tak van ontwerp het beste bij mij past en welke werkwijze en technieken ik interessant vind. 

Hoe kom ik aan ideeën voor een nieuw ontwerp?

Iemand wil een nieuw ontwerp voor een product of interieur, iets unieks, iets wat precies bij zijn/haar stijl past. Waar begin je dan? Er is zo veel keuze tegenwoordig. Ik ben zelf begonnen met een moodboard om geïnspireerd te raken voor een nieuw ontwerp.

Een moodboard: een collage van inspirerende afbeeldingen

Hoe pak ik dit aan? Er zijn twee opties:

  • Ik ga digitaal afbeeldingen zoeken
  • Ik ga knippen en plakken uit tijdschriften of ander drukwerk (ja met een echte schaar!)
Digitaal moodboard

Er zijn talloze inspirerende websites met interieurstijlen of productontwerpen. Gewoon al via google afbeeldingen vind je al gigantisch veel. Het is een oceaan met ontelbaar veel soorten inspiratie. Zelf gebruik ik Pinterest waar ik voor ieder categorie een speciaal mapje aanmaak. Als je een nieuwe kapstok zou willen kan je dit heel specifiek zoeken. Het nadeel van deze grote oceaan is wel dat je als startpunt alleen kunt zoeken naar iets wat je al weet. Door dan verder te zoeken kom je hopelijk op iets nieuws. Dit kan heel veel tijd slurpen, omdat je steeds dieper duikt en uiteindelijk verdrinkt in de mogelijkheden.

Knippen en plakken

Ja! Dit is leuk! Niet verzuipen op het web maar lekker bezig zijn met je handen. Ik zou zeggen, ga het ook gewoon een keer doen. Het hoeft niet eens voor een nieuw ontwerp of interieur te zijn, maar het kan ook met het thema: hoe ziet mijn ideale leven eruit? (plaatjes van palmstranden natuurlijk!?)

Hoe ga ik te werk:

  1. Tijdschriften verzamelen.

Het is handig dat de tijdschriften lekker veel afbeeldingen hebben, anders ben je snel uitgebladerd. Ik had zelf nog wat VTwonen bladen en oude fotoboeken (waar ik van mezelf in mocht knippen) liggen.

  1. Pak die schaar en knip alles uit wat leuk of mooi is!
  2. Vervolgens maak ik een selectie van afbeeldingen die goed bij elkaar passen.

Een aantal combinaties die ik heb gemaakt: zwart/wit grafisch, ronde vormen en rode tinten, natuurlijke materialen en vormen.

Custom_Maud-moodboard-zwartwit
Custom_Maud-moodboard-rood
Custom_Maud-moodboard-natuurtinten
  1. Op een groot vel (of een aantal A4tjes aan elkaar geplakt) leg ik de uitgeknipte afbeeldingen. Door met de knipsels te schuiven (onder elkaar, scheef, symmetrisch, alles mag!) maak ik er een leuke compositie van.
  2. Ligt alles goed op z’n plek? Dan plak ik het vast op het vel papier. Als inspiratie plak ik dit dan voor een tijdje op mijn muur. Dan hoef je geen kunst te kopen…
  3. Kijk er morgen nog een keer naar. Soms zie ik pas echt wat ik gecreëerd heb als ik even afstand heb genomen.

Een moodboard maken is een fijne manier om inspiratie te verkrijgen. Ik kijk zelf af en toe nog een keer naar mijn knipsels om opnieuw geïnspireerd te worden.