Ontwerpen met de lasersnijtechniek

Ik ben Maud en het jaar 2020 is voor mij een zoektocht naar de juiste richting in design.
Ik ben aan het oriënteren welke tak van ontwerp het beste bij mij past en welke werkwijze en technieken ik interessant vind.
Ik heb mij onder andere verdiept in de lasersnijtechniek.

Ik heb een idee voor een basisvorm die in plaatmateriaal eenvoudig gepersonaliseerd kan worden.

Welk flexibel materiaal is geschikt om te laseren? En is het makkelijk te buigen tot een 3-dimensionale vorm? En zit er iemand te wachten op dit ontwerp?

Dat waren voor mij de belangrijkste vragen om te kijken of het zou gaan werken om een ontwerp met de lasersnijtechniek te bedenken.

Personaliseren ‘een eigen, persoonlijk karakter (aan iets) geven’

Gepersonaliseerde ontwerpen

Mijn idee van een gepersonaliseerd 3D-ontwerp is ontstaan vanuit het idee om een lasersnijmachine als tool te gebruiken. Deze machine is niet voor massaproductie bedoeld. Mijn ontwerpen zullen gepersonaliseerd worden doordat jij (de klant) zelf de kleur en het patroon bepaalt.

Het concept is zeer geschikt voor bedrijven, omdat er een logo of huisstijl in verwerkt kan worden.

Het kan ook een persoonlijk cadeau zijn met een naam of betekenisvolle print.

Vorm- en materiaalstudie

Ik ben erachter gekomen dat sommige materialen geschikt zijn en sommige totaal niet voor mijn idee om van plaatmateriaal een 3D vorm te maken. Het is dun plaatmateriaal wat ik gebruik, dus moet het niet te breekbaar zijn. Maar het materiaal moet wel stevigheid hebben, omdat het anders niet in zijn vorm blijft staan. Ik heb modelletjes van papier gemaakt om de vorm te onderzoeken, maar dat is voor een echt object veel te kwetsbaar. Geschikt materiaal moet de volgende eigenschappen bevatten:

  • Flexibel
  • Stevig (breekt niet snel)
  • Dun
  • Kan gelaserd worden

Voor mij zijn nu multiplex en vilt als eerste geschikte opties uit de bus gekomen.

Als ik een metaal-lasersnijmachine kan gebruiken zou dun aluminium ook een leuke optie kunnen zijn.

Als je denkt ‘ik weet nog een geschikt materiaal’, laat het dan gerust weten.

Custom_Maud-lasersnijden
Custom_Maud-Lasergesneden-3Dvorm-multiplex
Custom_Maud-Lasergesneden-vormen-vilt
Custom_Maud-Lasergesneden-3Dvorm-vilt
Basisontwerp voor een lampenkap

Ik heb vanuit dit materiaalonderzoek een aantal basisvormen voor een lampenkap bedacht die met de lasersnijmachine gepersonaliseerd kunnen worden. Deze vormen, gesneden met de lasermachine, heb ik vervolgens tot een 3D-object gebogen.

Het ontwerp moet nog verder worden uitgewerkt voordat het een echte lamp is. Ik ben benieuwd wat je van de vorm en het idee van een gepersonaliseerde lampenkap vindt. Je kan een bericht achterlaten onderaan deze blog.

Stuur vooral ook een mailtje als je op de hoogte gehouden wil worden van de uitwerking en het eindresultaat.

Custom_Maud-Lasergesneden-vormen-patroon-sterren
Custom_Maud-Lasergesneden-vormen-patroon-ster
Custom_Maud-Lasergesneden-vormen-patroon-strepen