Iets voor jezelf beginnen

Ik ben Maud en het jaar 2020 is voor mij een zoektocht naar de juiste richting in design.
Ik ben aan het oriënteren welke tak van ontwerp het beste bij mij past en welke werkwijze en technieken ik interessant vind.
Ik heb mij onder andere verdiept in de lasersnijtechniek en het opzetten van een eigen onderneming.

‘Iets voor jezelf beginnen’. Dat het überhaupt in je opkomt, zegt natuurlijk al wel iets. Anders was het helemaal geen optie in je hoofd. Net zoals je het niet zomaar in je hoofd haalt om deze maand te willen bungeejumpen. Dus er zal toch iets zijn wat mij triggert om iets voor mezelf te beginnen. Ik ben iemand die iets gaat doen met de dingen die op mijn pad komen. Iemand stelt voor: Wil je dit rare gerecht proberen? Ja, waarom niet! Dan zie ik later wel of ik er buikpijn van krijg. Natuurlijk denk ik er wel even over na en vraag ik wat het dan precies is, maar niet te lang. Uitproberen is leuk! Ik houd van nieuwe dingen om te zien of het iets voor me is.

Alles wat je niet probeert, mislukt.

Achtergrondinformatie

Ik ben niet opgegroeid in een ondernemersomgeving. Het was gebruikelijker om een baan in loondienst te zoeken. Wel een leuke baan! Iets waar je je ei in kwijt kan. Een ei, ja, maar wat voor ei dan?

De Design Academy vond ik op de middelbare school al heel interessant. Nieuwe producten bedenken met vernieuwende materialen. De afstudeerprojecten die te maken hadden met nieuwe combinaties van materiaal en functie vond ik fantastisch.

De tussenstap op SintLucas, de middelbare beroepsopleiding in vormgeving in Boxtel, m.n. door de richting ruimtelijk ontwerp te gaan doen was een goede keuze. Dit was een erg leuke opleiding om je klaar te stomen voor een vervolgopleiding.

Na 4 jaar was ik wel zeker genoeg van mezelf om toelating te doen bij de Design Academy en het was gelukt!

In deze jaren heb ik veel geleerd en een flink portfolio op kunnen bouwen.

Maar dan… WELK ei wil ik kwijt en WAAR wil ik die kwijt?

Ruimtelijk ontwerp had ik bij SintLucas wel goed onder de knie gekregen, daarom heb ik eerst een jaar grafisch werk gedaan bij standbouwbedrijf Eldee Expo Experts en later als 3D-ontwerper bij A-booth Exhibition Services. Een leuke tijd, maar toch wilde ik meer de richting op van productontwerp.

Toen kwam er een andere baan op mijn pad. Bij de ontwerpstudio voor verlichting heb ik veel geleerd. Ik had verschillende taken, zoals 3D tekenen, visualisaties/ presentaties maken, prototypes ontwikkelen en website-onderhoud. Ik houd van afwisseling! Een vast ritme vind ik heel fijn, maar wel met afwisseling!

Waar blijft dat ‘iets voor jezelf beginnen’ verhaal?

Nou dat komt nu.
Een aantal maanden heb ik geholpen bij een Lasersnijbedrijf in de periode (2015) dat ik werk aan het zoeken was.
In dit blog laat ik zien wat je met een lasersnijmachine kan. Ik heb hier veel kunnen uitproberen en Hans en Hannah, de eigenaren, kunnen helpen.
We hebben altijd contact gehouden en ik kwam nog af en toe langs.
Toen kreeg ik op een maandag in september 2019 een mailtje van Hannah:

Hoi Maud,
Hoe gaat het met je?
Wij hebben een heel kort vraagje….. Zou jij interesse hebben om ons bedrijf over te nemen?

Liefs
Hannah

Hhhmm oke…
Ik? Iets voor mezelf beginnen?

Ik heb hier wel even goed over nagedacht natuurlijk. Het is niet zomaar ’n keertje bungeejumpen. Je hebt opeens alle verantwoordelijkheid, maar ook veel meer vrijheid in vergelijking met een vaste baan. Ik vond dit een moeilijke overweging.

Laat ik het maar eens proberen. Ik ben mijn eigen plan/concept gaan bedenken.  De werkzaamheden bij het huidige lasersnijbedrijf was niet waar ik mijn ei in kwijt kon, omdat dit alleen ging over de service (opdrachten uitvoeren). Ik wilde graag ontwerpen en dingen maken, maar ik werd wel enthousiast van het idee dat ik de lasersnijmachine kon gebruiken als tool om mijn ontwerpen te maken. In dit blog zie je hoe ik dit heb aangepakt.

Helaas moesten Hans en Hannah vroegtijdig het laserbedrijf stopzetten, maar voor mij was het de aanleiding en een leuke manier om eens na te denken over een eigen onderneming.

Custom_Maud-3D-scan-3D-print

3D geprint portret van Hannah, Hans en Maud