Is lesgeven op een creatieve opleiding iets voor mij?

Waar word ik blij van en waar krijg ik energie van als ontwerper? Ik ben aan het oriënteren wat het beste bij mij past. Ik heb een kijkje genomen bij Nimeto in Utrecht. De praktijkgerichte MBO opleiding voor creatieve ruimtemakers.

Ik heb het zelf ook gedaan

Nadat ik mijn havo-diploma had gehaald wilde ik graag een creatieve opleiding gaan doen. Eigenlijk was de Design Academy in Eindhoven mijn grote voorbeeld in wat ik graag wilde worden: Productontwerper.

Omdat ik op de havo nog niet zo heel veel had ontworpen en gemaakt, buiten de schoolprojecten, heb ik ervoor gekozen om eerst het SintLucas in Boxtel te doen. De sfeer en de lessen zijn vergelijkbaar met het Nimeto in Utrecht.

Elkaar inspireren door kennis te delen

Een dagje meelopen

Nadat ik me ‘s ochtends had gemeld heb ik bij een aantal lessen kunnen spieken hoe het eraan toegaat. Ik heb een aantal studenten gesproken en kunnen zien waar ze mee bezig waren.
Ik heb meegekeken bij:
· 3D tekenen
· Etaleren
· Signmaking
· Decorbouw

Wat me opviel was dat de lessen heel vrij zijn. De leerlingen hebben een opdracht waar ze aan werken en de leraren ondersteunen waar nodig. Het is geen schoolbankjes-cultuur. Ze waren lekker aan het werk of in overleg met elkaar.
Alle studenten hebben een eigen laptop waar ze op werken. En ze kunnen de leraren ook bereiken door online een bericht te sturen. De leraar kan dan later reageren en informatie toesturen. Dat is wel veranderd in vergelijking met de tijd waarin ik les kreeg. Alles wordt steeds meer digitaal georiënteerd. De school gaat mee in de tijd, ook op het vlak van de lesinhoud.

Ik vond dat de leerlingen echt leuke ideeën hadden en ik raakte er zelf ook door geïnspireerd. Ik merkte ook dat ik het leuk vond om mee te denken naar mogelijkheden als ze een vraag hadden over het uitwerken van een idee. Wat dat betreft lijkt het me erg leuk om op deze manier mijn ervaring en expertise over te brengen aan een nieuwe generatie.
Het is echt een wisselwerking, omdat de leerlingen mij inspireren en andersom. Het idee dat je samenwerkt om tot een mooi resultaat te komen i.p.v. echt lesgeven en alleen maar informatie overdraagt spreekt me wel erg aan.

Custom_Maud-Nimeto-lesgeven-creatieve-opleiding-labora
Custom_Maud-Nimeto-lesgeven-creatieve-opleiding
Is het iets voor mij?

Ik denk dat ik na 1 dagje meekijken nog lang niet weet wat het inhoudt om leraar te zijn. Ik zou me nog verder moeten verdiepen en moeten kijken wat de mogelijkheden hierin zijn.

Ik ben in ieder geval dankbaar dat ik hiervan heb mogen proeven!