Het ontwerpproces van de waterkaraf
Het principe heb je misschien zelf ook al eens uitgeprobeerd. Je maakt een gaatje aan de onderkant van een flesje water en draait de dop erop nadat je het hebt gevuld. Er komt geen water uit aan de onderkant! Gek eigenlijk, maar door de druk van het water kan het zich niet door het kleine gat naar buiten wurmen. Dit principe vond ik een mooi uitgangspunt voor een nieuwe manier van schenken van een waterkaraf.
Waarom een waterkaraf?
Ik houd heel erg van water drinken. Het is heel goed voor je om genoeg te drinken en wij hebben in Nederland het geluk dat we schoon drinkwater hebben. Ik vond dat dit wel wat meer aandacht mocht krijgen. Net zo veel aandacht als een goede fles wijn.
Mijn eerste ontwerp was gebaseerd op een waterflesje met een gat aan de onderkant.
Helaas zijn de natuurwetten sterker dan een leuk idee
Mijn eerste idee was gebaseerd op het waterflesje zoals hierboven beschreven. Door gebruik te maken van een dop die de glazen karaf luchtdicht afsluit zou het principe goed moeten werken toch?
Ik heb veel getest met water en materiaalstudies gedaan om te zien wat het beste zou kunnen werken. Op zich werkte het systeem best aardig, maar toch bleef er soms onverwachts een druppeltje ontsnappen.
Ik ben bij glasblazers langs geweest en experts gevraagd of ze mee konden denken met een oplossing. Ik heb zelfs een facebook-post geplaats om mensen te vragen om hulp. Daar kwamen heel veel leuke en vernieuwende ideeën uit!
Maar helaas….
Doordat de omgevingstemperatuur en de druk van het water verandert als er minder water in de karaf zit heb je geen invloed op de ontsnapte druppel. Ik heb een gevulde karaf een tijdje laten staan. Het leek goed te gaan, maar zodra ik een raam openzette en er koudere lucht binnenkwam, veranderde de druk in de karaf en ontsnapte het water. Het is geen fijn idee om opeens een natte tafel te hebben. Ik wil geen product verkopen die nét niet helemaal lekker werkt, dus uiteindelijk heb ik mijn idee los moeten laten. In plaats daarvan heb ik een nieuwe manier bedacht om je glas op een bijzondere manier te vullen.
Het idee van een watertoren blijft bestaan
Het water in een watertoren staat hoog opgeslagen. Dit principe heb ik behouden bij mijn nieuwe ontwerp. Alleen het principe van waterdruk heb ik losgelaten. Het is nu de druk van het materiaal die de karaf afsluit. Het gaatje aan de onderkant wordt afgesloten vanaf de bovenkant. Een RVS-staaf met een silicone omhulsel zorgt ervoor dat het gaatje wordt afgesloten. Zodra je het staafje optilt stroomt het water uit de karaf. Vergeet niet eerst een glas eronder te zetten!
Wat is er vernieuwend aan deze karaf?
De designkaraf Château d’Eau is een glazen waterkaraf die bedoeld is om het gebruik van kraanwater te stimuleren. Het vullen van je glas is een nieuwe ervaring.
Je schenkt niet op de gebruikelijke manier je glas in, maar je hoeft alleen je glas eronder te zetten en een het sluitingsstaafje op te tillen. De karaf staat op een RVS driepoot en kan eenvoudig aan de bovenkant bijgevuld worden. Het materiaal van Château d’Eau is uitermate geschikt door de transparantie die glas en water beiden hebben.
Binnenkort is de karaf te koop!
Wil je op de hoogte gehouden worden?