Een glasontwerp laten glasblazen doe je in Tsjechië 

Glasblazen is een vak apart. Het kost jaren ervaring om dit goed onder de knie te krijgen. Tsjechië is het land van de glasproductie en heeft een lange traditie.
De glasproductie heeft zijn oorsprong in Noord-Bohemen.

Glasfabrieken en glaswerkplaatsen zijn er genoeg in Tsjechië

‘Boheemse kristal’ is een begrip. In het noordelijke gebied van Tsjechië (de Bohemen) heb je op verschillende plekken glasblazerijen waar vaak ook een museum en een restaurant bij zit. Je kan er echt een uitje van maken en een workshop glasblazen volgen.

Een grote klant van de Tsjechische glasblazerijen is de ‘Dutch Designer’. Wie had dat gedacht!

Mijn karaf van glas

Ik heb mijn karaf Chateau d’eau laten maken in Tsjechië.

Ze hebben daar de juiste expertise en het is nog iets betaalbaarder dan in Nederland. Ik wilde graag met mijn eigen ogen zien hoe dit proces in zijn werkt gaat. Ik ben een stuk wijzer geworden nu ik er ben geweest.

Glasblazen_Tsjechië_maud-van-deursen

‘Door een bezoek aan Tsjechië heb ik meer inzicht gekregen in het maakproces’ 

Een mal van hout

Ik heb voor mijn glasontwerp een mal laten maken in hout. In Tsjechië kun je de beste mallenmakers vinden. Zelfs het Glaslab in Leerdam laat de mallen in Tsjechië maken. Het is eigenlijk heel simpel: Een stuk boomstronk doormidden gezaagd waarvan de binnenkant uitgehold is met de vorm van het ontwerp. Zo’n houten mal kan niet eeuwig mee. Voordat Ik de glasblazerij in Tsjechië had bezocht wist eigenlijk niet precies waarom. Door de hitte van het materiaal slijt het hout steeds een klein beetje. De uitgeholde vorm verandert/ wordt groter. Mijn ontwerp is vrij specifiek. Als ik er te veel modellen uit zou halen zouden de maten niet meer kloppen. Goed om te weten dus!

Je hebt ook andere soorten mallen waar meer stuks uit gemaakt kunnen worden. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van carbon of grafiet, maar daardoor ook duurder.

Custom_Maud-glasbazerij-Tsjechie
Houten mal_Tsjechië_maud-van-deursen
Houten mal_Glasblazen_maud-van-deursen
Glasblazerijen

Iedere glasblazerij werkt op zijn eigen manier. De glasblazerij is Harrachov is veel meer gefocust op grotere aantallen en in Novy Bor zijn ze meer bezig met unieke objecten. Glasblazen kan je meestal niet alleen. Je hebt meerdere handen nodig om het goed voor elkaar te krijgen. Echt handwerk dus! Je ziet daar dan ook echt dat ze als team aan de slag zijn.

Nabewerking

Glas kan je uiteraard ook nabewerken. Het was mooi om te zien hoe aandachtig je moet zijn als glas geslepen wordt. Sommige elementen, zoals decoratie van goud, worden met de hand geschilderd.

Glas slijpen_Tsjechië_maud-van-deursen
Glashelder inzicht

Een bezoek aan Tsjechië heeft mij meer inzicht gegeven in het hele proces van het glasblazen. Als je iets vanuit Nederland bestelt dan is het er opeens, maar het kost veel tijd en aandacht om een mooi glazen product te kunnen maken. Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen zien!

Daarnaast is het ook een erg mooi land met prachtige natuur!

Natuur_Tsjechië_maud-van-deursen
Zonder ontwerp kun je natuurlijk niets laten maken.

Door mijn ervaring en de juiste contacten kan ik jouw ontwerp ook realiseren.

Schakel Maud in voor je (glas) ontwerp