Workshopreeks bij De Vrijstaat:
Creativiteit Ontwikkelen met Jong Talent
Bij Kunstwerkplaats de Vrijstaat mocht ik als ontwerper een workshopreeks geven over het thema digitale kunst en future thinking.
KunstAcademie van de Vrijstaat
Ik ben super enthousiast om te vertellen dat ik deze workshopreeks op zaterdagen heb kunnen geven bij KunstAcademie van de Vrijstaat! Deze kunstwerkplaats is dé plek voor kinderen en jongeren van 9 tot 15 jaar die hun creatieve skills willen ontwikkelen. De Vrijstaat werkt volgens het klassieke principe van meester-gezel-leerling, en dat betekent dat ik als productvormgever de kans heb gekregen om mijn passie voor design en creatie door te geven aan de volgende generatie kunstenaars.
3D printen, Lasersnijden, lampjes laten branden… overal even van proeven.
Hoe ziet een draagbaar object van de toekomst eruit?
Ik ben met volle enthousiasme met de groep aan de slag gegaan om ze te helpen hun eigen creativiteit te ontdekken en ontwikkelen. We hebben het blok afgesloten met een presentatie, zodat ze vol trots kunnen laten zien wat ze hebben gemaakt. Het thema dit jaar was ‘lichaamsversiering’. Ik heb de opdracht vertaald naar: Bedenk een product voor in de toekomst dat op of aan het lichaam gedragen kan worden.
Dit futuristische product is “bijna te koop”
Experimenteren met Digitale Technieken
Met veel plezier heb ik workshops gegeven waarin ik de kinderen kennis liet maken met diverse digitale technieken. Tijdens deze sessies hebben we bijvoorbeeld gewerkt met 3D-printen en lasersnijden, wat altijd een groot succes is vanwege de tastbare creaties die de kinderen mee naar huis kunnen nemen.
Maar dat is niet alles. We zijn ook aan de slag gegaan met de Makey Makey om tekeningen tot leven te brengen met LED-lampjes en zelfgemaakte geluidjes. Dit was een geweldige manier om de grenzen van technologie en kunst te verkennen en studenten een speelse introductie te geven in elektronica en interactieve kunst. Het zien van hun creaties die letterlijk oplichten, gaf een boost aan hun enthousiasme!
Van te voren heb ik met de groep gebrainstormd over future thinking door te Doodlen, waarbij we out-of-the-box dachten over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Na deze sessie zijn we begonnen met het leren tekenen in 3D op papier, een eerste stap om ruimtelijk denken te ontwikkelen en creatief vooruit te kijken naar nieuwe ideeën en ontwerpen.
Uiteindelijk werkten de kinderen toe naar een eindpresentatie waarin ze hun toekomstideeën vertaalden naar een draagbaar prototype.
Voor de expositie maakten ze een bijpassende poster met een uitleg van het concept en de naam die ze hun product hadden gegeven.
Eindwerk geëxposeerd
De laatste workshop-dag kwamen alle ouders en vrienden kijken naar de mooie eindresultaten. Wat er onder andere te zien was:
- Een opblaasbare onderbroek waar je mee kan vliegen.
- Een rugzak om je huisdieren en de ook (3d geprinte) vissen te vervoeren.
- Een knuffelbare rugzak met vleugels
- Een hartjes-knuffel met armen die vertelt hoe je je voelt.
- Multifunctionele handschoenen om al je klusjes mee te doen + geïntegreerde plek voor wonderpillen
- Maar ook maskers voor in de verre toekomst en een GPS-ketting.
Ik was heel trots hoe iedereen het eindwerk met aandacht had gepresenteerd.
De posters van de toekomstgerichte ideeën worden opgehangen in de Bibliotheek Leidsche Rijn in Utrecht.